V aprilu in maju bo potekala pilotna akcija, kjer bodo udeleženci, ki so se odzvali na naše vabilo, sodelovali v spletnem tečaju (MOOC – Massive Open Online Course): »Skupaj stari in mladi: medgeneracijski pristop«, od jeseni pa bo prosto dostopen za vse zainteresirane.

V pilotni akciji gre za posebno obliko kombiniranega učenja, kar pomeni, da bodo udeleženci v petih tednih opravljali že omenjeni spletni tečaj na temo medgeneracijskega sodelovanja, z njimi pa se bomo osebno srečali tudi na treh delavnicah. Zadnjo izmed  njih bomo izvedli v Dublinu na Irskem, kjer se bomo srečali tudi z udeleženci pilotne akcije iz Italije in Španije. V štirih modulih se bodo lahko seznanili s tem, kako se mladi in stari učijo skupaj, kako medgeneracijsko učenje pripomore k socialni pravičnosti, kako organizirati medgeneracijski program in kako spremljati kakovosti medgeneracijskega učenja.

S partnerji z Irske, Severne Irske, Španije, Grčije, Nizozemske in Italije pa smo pozornost posvetili tudi dokumentu, s katerim bomo storitvam in organizacijam, ki se ukvarjajo z medgeneracijskim sodelovanjem, omogočili ocenjevanje in izboljšanje praks, ki povezujejo majhne otroke in starejše odrasle. Tudi v tej fazi pilotnega testiranja sodelujemo španski in italijanski partnerji ter mi, ki smo se povezali z izkušenimi organizacijami na področju medgeneracijskega sodelovanja, ki nam bodo pomagali pri implementaciji.

Španski gostitelji so nam predstavili tudi enega izmed svojih »igralnih centrov«. To so centri, kjer ob dopoldnevih nudijo varstvo za otroke, popoldan pa se lahko osnovnošolski otroci pridejo tja poigrat sami ali s svojimi vrstniki, družine z mlajšimi otroki pa imajo posebno igralnico, kjer se skupaj družijo in igrajo. Ob našem obisku so organizirali prisrčno srečanje otrok in starejših iz lokalnega doma upokojencev, ki so skupaj igrali družabne igre, kvačkali in se družili na zunanjem igrišču.

O našem obisku pri županu mesta Lleida pa so poročali celo v lokalnem časopisu.

 

Več o iniciativi si lahko preberete tudi na uradni spletni strani TOY PLUS.