Predstavnice Centra in strokovne delavke sedmih vrtcev in treh osnovnih šol, ki so vključene v Mrežo za spreminjanje kakovosti Korak za korakom, smo sodelovale na Regionalni konferenci vzgojiteljev in učiteljev, ki jo že deveto leto zapored organizirajo bosanski kolegi iz Centra za obrazovne incijative Step by Step, udeležujejo pa se je strokovni delavci iz celotnega Balkana.

Konferenca je potekala v mestu Konjic, kjer je na slavnostnem odprtju vse najprej nagovorila direktorica bosanskega Centra Radmila Rangelov Jusović ter predstavila vsebino letošnjega srečanja. Tema konference je bila vloga učitelja v kvalitetnem izobraževalnem sistemu in vzpostavljanje skupnosti inovativnih in kreativnih učiteljev, ki bi si izmenjavali ideje in na ta način skupaj ustvarjali kvalitetno izobraževanje in poskrbeli za lepo otroštvo vsakega otroka. Želja organizatorjev je bila, da se udeleženci povežemo, učimo drug od drugega in skupaj zagovarjamo kvalitetno izobraževanje. Tematiko so načeli z okroglo mizo, kjer so o svojih izkušnjah in delu spregovorili predstavniki različnih organizacij iz različnih držav, o našem delu znotraj Mreže pa je spregovorila tudi Petra Zgonec.

Naslednji dan smo začeli z ogledom filmov, v katerih so nastopali strokovni delavci iz različnih področij vzgoje in izobraževanja, ki so se prijavili na tekmovanje inovativnih učiteljev in osvojili nagrade v svojih kategorijah. Nagrajenci so bili nato povabljeni, da tudi v živo predstavijo, kako pristopajo k delu, zakaj se lotevajo stvari na drugačen način in kako to vpliva na zanimanje in uspeh otrok v njihovem razredu. Izpostavljene odlične prakse so bile uvod v predstavitve ostalih strokovnih delavcev, ki so v naslednjih dneh predstavljali svoje inovativno delo.

Organizatorji pa niso za sodelovanje med prisotnimi poskrbeli samo z okroglimi mizami, predavanji, predstavitvami, ampak so tudi v neformalnem delu zagotovili povezovanje med udeleženci. Tako smo se tretji dan odpravili na rafting na Neretvo, kjer smo v čolnih veslale mednarodne posadke in odlično sodelovale skupaj. Zagotovo bo vsem, ki smo se odločili za rafting, ostal v zelo prijetnem spominu, hkrati pa nam je dal novo energijo, da smo tudi popoldne z vso vnemo prisluhnili in razglabljali o praksah, ki so nam jih predstavljali kolegi.

Zadnji dan konference smo si ogledali še dva posnetka, ki zagotovo nikogar nista pustila ravnodušnega. Po eni strani se nas je dotaknila zgodba bosanskih šol, kjer se še v današnjih časih otroci borijo s težko razumljivo rasno diskriminacijo, po drugi nas je ganila zgodba hrvaške učiteljice, ki je v na otroka osredinjenem pristopu našla smisel poučevanja in ga z vso odliko prenesla v svoj razred. Ob tem je izpostavila sodelovanje z raziskovalci, s katerimi skupaj nadgrajujejo svoje delo.

Polni svežega znanja, idej za delo in novih poznanstev ter navdušeni nad sproščenostjo in hkrati izredno profesionalnostjo bosanskih organizatorjev smo se podali na dolgo pot domov. Naslednje leto nas čaka 10., jubilejna konferenca, ki naj bo odlično vabilo za vse vas, ki želite biti avgusta 2018 del te učeče se skupnosti in hkrati sami predstaviti svoje inovativne pristope pri delu z otroki.